Spoříte si na penzi, platíte životní pojistku, splácíte hypotéku či úvěr ze stavebního spoření? Máme pro vás dobrou zprávu: na daních díky tomu ušetříte ročně tisíce korun. Podívejte se s námi, kolik peněz si můžete s jednotlivými finančními produkty odečíst z daňového přiznání.

Odpočty se uplatňují z daňového základu.Ten se vypočítá tak, že se od celkových příjmů odečtouvýdaje. Než se z daňového základu stanoví výsledná 15% daň, přijdou ke slovu právěodpočty. To jsou mimo jiné i platby za výše uvedené finanční produkty. Každá tisícikoruna, kterou od základu daně odečtete, vám ve výsledku ušetří na daních 150 Kč. Nezdá se to jako moc, ale znáte to:„korunka ke korunce…“

Nárok na odpočet musíte finančnímu úřadu doložit příslušnými dokumenty od bank a jiných institucí. Zpravidla vám je zašlou automaticky.Pokud vám nepřijdou, obraťte se přímo na vaši banku, případně penzijní společnost či pojišťovnu. Rádi vám s tím pomůžeme.

Podívejte se, kolik můžete s jednotlivými produkty ušetřit:

Hypotéky a úvěry ze stavebního spoření

Kdo může odečítat

Hypotéka nebo stavební spoření vám pomohou k vlastnímu bydlení a ulevíi od daní. Pokud splácíte hypotéku nebo úvěr ze stavebka, můžete si od základu daně odečíst až 300 000 Kč za zaplacené úroky v předchozím roce. Trval-liúvěr jen část roku, za každý měsíc z této doby si odečtete od daňového základu až 25 000 Kč. Pozor na častou chybu – v obou případech odpočet závisí skutečně jen na zaplacených úrocích, ne na celkovém součtu splátek.Odpočet uplatníte i z úvěru na stavební pozemek, družstevní byt či na rekonstrukci nemovitosti rodičů. Odečítat můžete i z více úvěrů. Je-li vás na úvěrové smlouvě více, můžete odečítat všichni nebo jen jeden z vás a každý rok to podle aktuální situace měnit.

Kolik ušetříte na dani

Na dani ušetříte až 45 000 Kč.

Co si ohlídat

Finančnímu úřadu přiložíte k daňovém přiznání přehled o zaplacených úrocích, který posílají banky a stavební spořitelny klientům na začátku roku. Musíte splnit několik podmínek. Například pro uplatnění odpočtu musíte být účastníkem úvěrové smlouvy v roli dlužníka nebo spoludlužníka a v případě účelu koupě nebo výstavby i vlastnit či spoluvlastnit úvěrem financovanou nemovitost. Ta musí také sloužit k vašemu trvalému bydlení nebo k trvalému bydlení osob vám blízkých. Chaty a chalupy, i když jsou trvale obydlené, nebo investiční byty na pronájem či nemovitosti určené k podnikání tuto podmínku bohužel nesplňují.

Životní pojištění

Kdo může odečítat

Životní pojistka vám pomůže nejen při nepříjemných životních situacích, ale ušetříte díky ní i na daních. Odpočet uplatníte ze soukromého životního pojištění, a pokud máte pojistek více, můžete platby sčítat. Maximální odpočet od daňového základu je 24 000 Kč ze všech pojistek.

Kolik ušetříte

Na daních ušetříte až 3 600 Kč.

Co si ohlídat

K daňovému přiznání přiložte potvrzení z pojišťovny o zaslaných platbách. Přijít by vám mělo automaticky poštou nebo e-mailem. Je tu také několik podmínek, které musí vaše pojistná smlouva splňovat. Výplata pojistného musí být sjednána nejdříve po pěti letech od uzavření smlouvy a pojištěnému v tu chvíli musí být minimálně 60 let. Zároveň nesmí smlouva umožňovat průběžný výběr peněz. Maximální částku odečtete, pokud na pojištění smrti a investiční složku (tzv. hlavní tarif pojištění) posíláte měsíčně alespoň dva tisíce korun, tedy 24 000 Kč za rok.

Penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření

Kdo může odečítat

Myslíte na své zajištění ve stáří? Skvělé, a navíc zaplatíte méně na daních! Když spoříte na důchod v rámci penzijního připojištění nebo doplňkového penzijního spoření, můžete si od základu daně odečíst částku, kterou za rok naspoříte nad 12 000 Kč. Maximální odpočet je 24 000 Kč. Limitu tedy dosáhnete, když za kalendářní rok vložíte na účet právě 36 000 Kč. Počítají se pouze vaše vlastní vklady, ne příspěvky zaměstnavatele.

Kolik ušetříte na dani

Na dani ušetříte až 3 600 Kč.

Co si ohlídat

K daňovému přiznání přiložte potvrzení, které automaticky klientům zasílá penzijní fond. Ať už jde o penzijní spoření, životní pojištění, nebo úvěry na bydlení, jedná se o desítkami let a statisíci klientů prověřené produkty, které nám pomáhají zvládnout různé etapy života. A daňové odpočty jsou bonus navíc. Pojďme se společně nezávazně podívat, jak by mohla naše nabídka pomoct vám.